Skip to main content
PERSBERICHT

 

Minister Koenders en voormalig VN-gezant Brahimi in Den Haag voor opening conferentie ‘The Arab Future and the Role of Europe’

Prominenten uit Nederland en Arabische wereld bespreken toekomstperspectief

 

Den Haag, 25 november 2014. Het Vredespaleis te Den Haag staat donderdag 27 november aanstaande in het teken van Europese en Arabische samenwerking op het gebied van economie, onderwijs, cultuur en politiek. De Lutfia Rabbani-stichting organiseert dan de conferentie ‘The Arab Future and the Role of Europe’. Minister Koenders van Buitenlandse Zaken opent de conferentie. Het is de eerste keer dat Koenders het Midden-Oosten zal adresseren als minister van Buitenlandse Zaken. Lakhdar Brahimi (tot mei dit jaar Speciaal VN-gezant voor Syrië) is hoofdspreker. Bernard Wientjes is een van de Nederlandse prominenten die aan de paneldiscussies zal deelnemen. Lakhdar Brahimi zal na afloop van de conferentie de Carnegie Wateler Peace Prize in ontvangst nemen.

 

Eén van de voornaamste redenen van de tumultueuze ontwikkelingen in de Arabische wereld is de hoge (jeugd)werkeloosheid. Tegelijkertijd zijn de economieën binnen de Arabische regio de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, net als de economische relatie en wederzijdse afhankelijkheid met Europa. Ook Europa kampt met hoge jeugdwerkeloosheid en groeiende economische ongelijkheid. Deze socio-economische problemen zijn niet afzonderlijk van elkaar op te lossen. Salim Rabbani, voorzitter van de stichting: “De ontwikkelingen in de Arabische wereld raken Europa en ook Nederland, en vice versa. Europa en het Midden-Oosten zijn buren, hoe gaan we met elkaar de problemen én kansen aanpakken. Over deze en andere vragen buigt zich een internationaal panel van sprekers – van succesvolle jonge ondernemers tot CEO’s en politieke zwaargewichten. Dat wij zoveel gerenommeerde sprekers mogen ontvangen is een grote eer – en het getuigt ook van het belang en de noodzaak van samenwerking.”

Aansluitend op de conferentie wordt het Dutch-Middle East Partnership Initiative van het Netherlands-Middle East Business Council (van het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering) gelanceerd. Dit initiatief is er op gericht om de economische band tussen Nederland en het Midden-Oosten te versterken en richt zich op het bedrijfsleven, overheid, de onderwijssector en non-gouvermentele organisaties.

De conferentie heeft ook de primeur van de film die studenten uit Leiden, Den Haag, Libanon en Egypte met elkaar hebben gemaakt: The Virtual Dinner Guest Project.

Bernard Wientjes; oud-minister en senator Klaas de Vries; internationaal publicist en columnist Sultan Saood Al Qassemi; vermaard politiek cartoonist Kalid Albaih; Lyse Doucet chef buitenland bij BBC, de jonge en uiterst succesvolle internetonderneemster Joumana Al Jabri; Rabae Ataya oprichter en CEO van bayt.com, de grootste  online banensite in het Midden-Oosten; Maryam Jamshidi, schrijfster van het boek ‘The Future of the Arab Spring’ en oprichtster van online magazine Muftah.org – een greep uit de prominenten die in panels over de onderwerpen politiek, economie en onderwijs-maatschappij zullen spreken.

De conferentie wordt mede mogelijk gemaakt door de European Cultural Foundation en het Nederlands Centrum voor Handelsbevordering.

De Lutfia Rabbani Foundation is een onafhankelijke stichting die zich inzet voor Euro – Arabisch begrip door middel van onderwijs, dialoog en culturele uitwisseling. www.rabbanifoundation.org

Noot  voor redactie, niet voor publicatie:

Er zijn enkele plekken vrijgehouden voor pers. Voor deelname aan de conferentie, voor interviewverzoeken of andere informatie kunt u contact opnemen met Layana Mokoginta, mediarelaties, op +31 6 21 70 48 68 of layana@rabbanifoundation.org

Voor informatie over de conferentie

Voor informatie over de sprekers